Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهاجرت بی‌رویه به استان یزد این روزها مسائل و معضلات خود را به نمایش گذاشته است و همراه با گسترش دانشگاه‌ها و هجوم دانشجویان با فرهنگ‌های کاملا متفاوت و مواردی شبیه اینها ملغمه عجیب و غریبی برای این روزهای یزد درست کرده است.

خبرگزاری فارس به منظور پاسخ به مخاطبان فارس من که خواستار ساماندهی مهاجرت به استان یزد شدند، به پیگیری این موضوع پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تعلل در انتقال فرهنگ بومی تهدیدی جدی برای توسعه اجتماعی است

یزد، دومین شهر تاریخی دنیا و اولین شهرخشتی ایران است که در ۱۸ تیرماه ۹۶ به عنوان یکی از نخستین شهرهای خشتی دنیا در چهل و یکمین اجلاس کمیته میرات جهانی یونسکو به ثبت رسید.

به گفته بسیاری از اندیشمندان علاوه بر بناهای تاریخی وجود فرهنگ و آداب و رسوم غنی یزدها مهمترین عامل ثبت جهانی بافت تاریخی این دیار بوده و همین امر حراست از این فرهنگ غنی را چند برابر کرده است.

امروز در حالی سه سال از جهانی شدن بافت تاریخی یزد می‌گذرد که به دلایل مختلف شاهد کمرنگ شدن برخی از آداب و ارزش های فرهنگ دیار قنات و قنوت و قناعت هستیم.

فخرالسادات خامسی هامانه در این خصوص به خبرنگار فارس در این استان با بیان این‌که قدمت و دیرینگی فرهنگ غنی یزد ریشه در تاریخ ایران زمین دارد، اظهار کرد: به همین منظور حراست از ارزش‌های فرهنگی این منطقه حائز اهمیت است.

وی با بیان این‌که یک سری عوامل بیرونی در حال کمرنگ کردن ریشه فرهنگ بومی شهر میراث جهانی هستند، افزود: وجود مهاجرین داخلی و خارجی از جمله جدی‌ترین عوامل تأثیرگذار بر فرهنگ مردم یزد به است.

این استاد ادبیات دانشگاه یزد با اشاره به مهاجرپذیر بودن استان یزد گفت: در حوزه فرهنگ بخشی از مهاجرین که در مناطق حاشیه شهرهای استان ساکن می‌شوند با خود خرده فرهنگ‌هایی را می‌آورند که برخی از مردم یزد به ویژه نسل جوان را تحت تأثیر قرار داده است.

خامسی‌هامانه نبود برنامه منسجم برای ساماندهی مهاجرین را یکی از چالش‌های جدی فرهنگی در استان یزد دانست و تصریح کرد: این چالش به دلیل نبود نظرهای یکسان در حوزه ساماندهی مهاجرین ایجاد شده و باید هرچه سریعتر تعیین و تکلیف شود.

وی با بیان این‌که بخشی از مهاجرت‌ها باید با اهرم قانون مدیریت شود، تأکید کرد: تعاملات فرهنگی باید در قالب حفظ و حراست از فرهنگ بومی هر منطقه انجام شود.

این پژوهشگر فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که خانواده‌های یزدی باید بیش از پیش خود را در برابر انتقال کامل و درست فرهنگ غنی و بومی به نسل‌های آینده مقید بدانند، تصریح کرد: توجه به گویش یزدی، بازی های محلی و سنتی و آداب معاشرت بومی باید در اولویت اجرایی و رفتاری خانواده ها قرار گیرد.

خامسی تعلل در انتقال فرهنگ بومی به نسل جوان را تهدیدی جدی برای ارزش‌های فرهنگی دانست و بیان کرد: فرهنگ یزدی نقش اجتناب ناپذیری در تقویت بنیان خانواده ها ایفا می‌کند، پس باید آن را قدر دانست و حراست کرد.

این استاد دانشگاه فراگیری فرهنگ‌های نوظهور را یکی دیگر از چالش‌های توسعه‌ای جامعه کنونی عنوان کرد و گفت: باید بدانیم فرهنگ بومی مهمترین ابزار برای توسعه اجتماعی در عصر آشفته حاضر است.

وی با بیان این‌که گسترش شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی از جمله عوامل تأثیرگذار بر کمرنگ کردن فرهنگ‌های اصیل و بومی است، اظهار کرد: حفاظت از ارزش‌های فرهنگی به هم‌افزایی تمام بخش‌های دولتی و خصوصی و تدوین راهبردی منسجم در این خصوص نیاز دارد.

خامسی با اشاره به ضرورت تدوین برنامه‌ منسجم، هدف‌دار و مشترک با رویکرد هم‌افزایی بین سازمانی در سازمان‌های دولتی و غیردولتی، تأکید کرد: متولیان امر باید هرچه سریعتر از نمودهای فرهنگ بومی یزد حراست کرده و از دست خوردگی بیش از پیش این فرهنگ غنی جلوگیری کنند.

این استاد دانشگاه با بیان این‌که یک سری آداب و رسوم‌های رایج کشور خاص استان یزد است، اظهار کرد: یزد در بحث آئین‌های ازدواج و سوگواری و آداب و رسوم مرتبط با نوروز و یلدا دارای سابقه‌ای کهن  ارزشمند است که متأسفانه امروزه به دلیل نبود برنامه فرهنگی مدون و موثر در حال فراموشی است.

به طور مثال برخی از آداب مراسم عروسی یزدی‌ها نظیر «غنجه برون»، «پای انداز و سرانداز»، «قندسابیدن» که هر کدام دارای فلسفه‌ای مشخص است، امروز به دلیل ورود برخی فرهنگ‌های جدید در حال فراموشی است.

وی با بیان این‌که خوشبختانه در بحث عزاداری تاکنون حراست شایسته‌ای از فرهنگ یزدی‌ها انجام شده است، گفت: حفاظت از ارزش‌های فرهنگی وظیفه‌ای همگانی است و به احساس مسئولیت عمومی نیاز دارد.

خامسی مردم محور و خانواده محور بودن را از جمله ویژگی‌های موثر و حائز اهمیت فرهنگ و آداب و رسوم یزدیها دانست و بیان کرد: احترام به بزرگان و ریش سفیدان یکی از بارزترین نشانه‌های فرهنگ یزدی است.

وی با بیان این‌که برنامه‌ریزی نقطه گذاری شده لازمه حراست از فرهنگ و آداب رسوم یزدیهاست خاطرنشان کرد: یکی از جدی‌ترین عوامل پایین بودن آمار ناهنجاری‌های اجتماعی و فرهنگی در استان یزد نقش آفرینی ریش سفیدان و بزرگان خانواده‌ها و محلات بوده است.

این پژوهشگر مطرح یزدی سخت کوشی، قناعت و ساده زیستی را از دیگر مهمترین ویژگی فرهنگ و آداب و رسوم یزدیها دانست و بیان کرد: نهادهای متولی فرهنگی باید با ورود جدی‌تر به بحث حراست از ارزش‌های فرهنگی و بومی، در این خصوص برنامه‌ریزی کنند.

ساماندهی مهاجرین به برنامه‌ریزی کشوری نیاز دارد

محمدعلی طالبی، استاندار یزد هم با بیان این‌که بخشی از آسیب‌هایی فرهنگی موجود در یزد ناشی از مهاجرت است و این امر حتی مباحث فرهنگی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

وی افزود: فرهنگ سنتی گذشته یزد به شدت تحت تاثیر مولفه‌های مهاجرت قرار گرفته و آسیب دیده اما در کشور هیچ سیاست و برنامه‌ای در مورد ساماندهی مهاجرت وجود ندارد و این امر سبب شده برنامه‌های یزد نیز به سرانجام مطلوب نرسد.

استاندار یزد در مورد اسکان اتباع خارجی در مهمانشهرها نیز بیان کرد: به واسطه حقی که قانون اساسی برای مهاجران قائل شده، نمی‌توانیم سکونت آنها را محدود و ممنوع کنیم اما شاید بشود با اعمال برخی سیاست‌ها و برنامه ها، مهاجرت را مدیریت کرد.

طالبی تصریح کرد: اگر مطالعه مناسبی در کل کشور صورت بگیرد، به طور دقیق مشخص است که مهاجرت‌ها از کدام نقاط و با چه اهدافی انجام می‌شود و آنگاه می توان متناسب با مهاجرت‌ها، برای مدیریت آن برنامه ریزی کرد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر در حوزه اتباع خارجی عملا هیچ برنامه و سیاستی وجود ندارد و هر برنامه‌ای هم که به سراغش رفتند، با مشکلاتی مواجه شد که در نهایت چالش برانگیز بود.

استاندار یزد با بیان این‌که مجمع تشخیص مصلحت نظام می تواند سیاست‌های کلی در این زمینه تدوین کند، عنوان کرد: اکنون هیچ سیاست، برنامه و قانونی برای اسکان و اشتغال اتباع خارجی وجود ندارد.

طالبی با اشاره به این‌که برای ایجاد مهمان‌شهرها بودجه نداریم، تصریح کرد: از سوی دیگر سیاست‌های سازمان‌های جهانی این است که مهاجران در کنار افراد بومی زندگی کنند زیرا در این صورت آسیب فرهنگی کمتری ایجاد می شود.

وی خاطرنشان کرد: هر کدام از این موارد را که در نظر بگیریم، با سیاست‌ها و برنامه های متناقضی مواجه خواهیم شد که راه را برای ساماندهی صحیح می بنند و چالش ایجاد می کند.

استاندار یزد اظهار کرد: اکنون در استان یزد توان کنترل بیشتر مهاجران خارجی وجود دارد اما وقتی مواجه با ورود اتباع هستیم و در استان‌های دیگر آنگونه که باید با ورود اتباع مقابله نمی شود، بار برخورد با آنها به یزد می‌رسد.

طالبی تصریح کرد: هر برنامه ای را که در استان یزد تشدید کنیم، مواجه با بی‌برنامگی بقیه استان‌ها می شویم بنابراین معتقدیم که باید یک برنامه هماهنگ داشته باشیم برای ساماندهی اتباع خارجی داشته باشیم.

وی تاکید کرد: برنامه استانی برای ساماندهی اتباع خارجی در یزد تدوین شده و اگر این حرکت در کل کشور شروع شود، ما آمادگی داریم این طرح را اجرایی کنیم.

طالبی در پایان خاطرنشان کرد: اگر اتباع خارجی کنترل و مدیریت شوند، می توان از ظرفیت بسیاری از آنها به خوبی بهره گرفت زیرا بسیاری از آنها از سرمایه و نیروی انسانی مناسب بهره مند هستند که اگر افسار گسیخته شوند، ساماندهی آنها مشکل است.

به گزارش فارس، با توجه به نظر مسئولان ارشد استان و پژوهشگران حوزه فرهنگی و اجتماعی به نظر می‌رسد بحث ساماندهی مهاجرین داخلی و خارجی در یزد نیازمند برنامه‌ریزی جدی توسط مسئولان کشوری و ایجاد یک گفتمان مشترک برای  مدیریت بهتر و بیشتر این دغدغه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است.

 انتهای پیام/الف

منبع: فارس

کلیدواژه: یزد فرهنگ مهاجرت آداب استاندار یزد محمدعلی طالبی پژوهشگر یزدی فارس من خبر خوب خبرگزاری فارس ارزش های فرهنگی ساماندهی مهاجرین برای ساماندهی آداب و رسوم استاندار یزد استان یزد فرهنگ و آداب اتباع خارجی برنامه ریزی فرهنگ بومی خانواده ها فرهنگ غنی سیاست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۷۸۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمینه انجام پروازهای حج از فرودگاه‌های سمنان و شاهرود فراهم شود

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان گفت: مسئولان زمینه انجام پروازهای حج از فرودگاه‌های سمنان و شاهرود را به منظور رفاه بیشتر حجاج فراهم کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از سمنان، حجت‌الاسلام مرتضی مطیعی، امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ در دیدار با مدیران و کارگزاران حج ۱۴۰۳ در استان سمنان اظهار کرد: اگر کسی سفر حج را فرصتی برای فعالیت اقتصادی یا سرمایه‌گذاری قلمداد کند حقیقتاً زیان کرده است، زیرا توفیق خدمت به زائران خانه خدا نصیب هر شخصی نمی‌شود.

وی با یادآوری اخلاص خادمان زائران خانه خدا در دوره‌های مختلف، افزود: خوشبختانه مدیران و دست‌اندرکاران حج در استان سمنان، رویکرد فرهنگی را محور برنامه‌های خود قرار داده‌اند و مسائل اقتصادی را در این امر دخیل نمی‌کنند.

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان خاطرنشان کرد: بر اساس آیات قرآن، خداوند از دو پیامبر (ابراهیم و اسماعیل) پیمان گرفته است که خانه‌اش را از آلودگی ظاهری و باطنی تطهیر و شرایط را برای طواف‌کنندگان، معتکفین و نمازگزاران آماده کنند.

مطیعی تصریح کرد: حج ضیافت الله است و خود خداوند پذیرای زائران است، از این رو کسی که به این عزیزان خدمت کند نزد خداوند متعال ماجور خواهد بود.

وی اخلاص خادمان حج را سبب نزدیکی بیش از پیش به درگاه خداوند دانست و افزود: یکی از نکاتی که رفت‌وآمد و ادای فرایض حجاج بیت‌الله‌الحرام را تسهیل می‌کند، آموزش زائران پیش از اعزام به سرزمین وحی است. هرچند آگاهی حجاج ایرانی به مراتب بالاتر از سایر کشورها است.

امام جمعه سمنان با تاکید بر حضور فعال روحانیون برای راهنمایی و پاسخ به سوالات حجاج، خواستار هماهنگی بیشتر برای اعزام حجاج از «عرفات» به «مشعَر» شد و گفت: مسئولان برای تسهیل تردد حجاج در مسیرهای پرازدحام تلاش و برنامه‌ریزی بیشتری داشته باشند.

مطیعی با اشاره به وجود دو فرودگاه بین‌المللی در استان سمنان اظهار کرد: مسئولان زمینه انجام پروازهای حج از فرودگاه‌های سمنان و شاهرود را به منظور رفاه بیشتر حجاج فراهم کنند.

وی حجاج استان سمنان را افرادی مؤمن، متدین و دارای فرهنگ غنی خواند و افزود: مدیران کاروان‌های حج از این فرصت بی‌نظیر برای خدمت به حجاج بیت‌الله‌الحرام و نزدیکی بیشتر به پروردگار استفاده کنند.

نماینده ولی فقیه در استان با تاکید بر رعایت دقیق احکام شرعی، خاطرنشان کرد: سفر حج نباید از بعد معنوی و الهی خود خارج شود که تحقق این امر، دقت و حساسیت مسئولان حج و زائران را می‌طلبد.

کد خبر 751675

دیگر خبرها

  • فرهنگ‌سازی با برنامه‌ریزی آموزش و پرورش انجام شود
  • افتتاح آرش مال نقطه عطف توسعه تجاری فرهنگی منطقه آزاد انزلی
  • نقش هنر بر پیکر جنگ‌زده یمن
  • زمینه انجام پروازهای حج از فرودگاه‌های سمنان و شاهرود فراهم شود
  • اجرای بیش از ۴۰ عنوان برنامه جمعیتی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی
  • سندهای به روز شده رفسنجان به دست مردم بومی قشم رسید
  • از ارتقای اخلاق امدادگری تا توجه به فرهنگ دینی در هلال احمر
  • «هلال» و دنیایی که از خرده فرهنگ می‌سازد
  • هفته فرهنگی فریدن برگزار می‌شود
  • تعامل دستگاه‌ها لازمه تبیین و ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر است